Napój imbirowy

Nie jestem specjalistą od gotowania. Nawet nie jestem wielkim miłośnikiem gotowania (może bym był gdyby doba była trochę dłuższa). Ale do kuchni nie boję się zajrzeć i czasem nawet coś małego zdarza mi się przyrządzić. W tym tygodniu odkryłem bardzo prosty przepis na świetnie smakujący napój imbirowy – akurat w sam raz na zimę (żeby się rozgrzać i wzmocnić organizm porcją witamin).

Składniki (na 2 szklanki napoju po 300 ml):

  • Świeży imbir (wystarczy kawałek o długości 8-10 cm)
  • Miód (parę łyżek miodu)
  • Limonka

Czas przygotowania: około 10 minut.

Wykonanie: Najpierw obieramy imbir ze skóry i kroimy na małe kawałeczki. Wsypujemy je do małej szklanki. W międzyczasie gotujemy w czajniku wodę. Zalewamy wcześniej przygotowany imbir około 100-150 ml wody, nakrywamy szklankę spodeczkiem i zostawiamy tak na około 10 minut. W tym czasie do każdej szklanki (szklanki o objętości około 300 ml) wlewamy łyżkę, bądź 2 łyżki miodu (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być nasz napój). Zalewamy miód wodą o temperaturze pokojowej (jeśli zalejemy miód bezpośrednio gorącą wodą wtedy straci on swoje wszystkie przeciwzapalne właściwości) – wlewamy wodę żeby wypełnić około 40% szklanki. Później do każdej szklanki wyciskamy sok z limonki (na jedną szklankę sok z połowy limonki). Po odczekaniu wspomnianych wcześniej 10 minut wlewamy wodę z małej szklanki, w której zaparzał się imbir (rozlewamy ją równomiernie do dwóch szklanek). Następnie dolewamy do każdej szklanki gorącej wody (tak żeby uzupełnić szklankę do pełna)… i to wszystko :) Pyszny, zdrowy, rozgrzewający napój gotowy. Satysfakcja gwarantowana :)